Ali Mahir Başarır: "Adalet taşı Akın Gürlek gibi yargıda yerini almış"
CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, TBMM Genel Kurulu'nda çarpıcı bir açıklama yaptı. Başarır, "Gençlik Kolları Genel Başkanı'mız yargılanıyor, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Akın Gürlek'in avukatı orada. Genel Başkanı'mız ve milletvekilleri mahkemeyi takip ediyor, ayağa kalkarak 'Akın Gürlek kadar kafanıza taş düşsün' diyor. Ancak zaten düşmüş durumda, çünkü Akın Gürlek gibi bir taş adaletin kafasına düşmüş, yargının üzerine düşmüş durumda. Bu yetkiyi kimden alıyor Akın Gürlek? Adam hukuku askıya alıyor, hukuk ise tamamen askıya alınmış durumda" şeklinde konuştu.

CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, TBMM Genel Kurulu'nda İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne yapılan operasyonlara sert eleştiriler yöneltti.
Gizli tanık ifadeleriyle tutuklanan masum insanlara dikkat çeken Başarır, operasyonlar hakkında şu açıklamalarda bulundu:
"Gece yarısı yapılan tutuklamalarla İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne yönelik gerçekleştirilen operasyonlarda toplam 72 kişi tutuklandı. Üzülerek belirtmeliyim ki, artık ülkemizde 'somut delil' kavramı unutulmuş durumda. Utanç verici deliller, gizli tanık ifadeleri ve çürümüş tanıkların suçlamalarıyla 72 masum insan cezaevinde. İSKİ Genel Müdürü günlerdir Vatan Emniyeti'nde tutuluyor. Aslında bu kişilerin hepsi davetle gelecek insanlardı. Adaletin bu şekilde mi işlemesi gerekiyor? Zabıta müdürü, 43 yıl boyunca görev yapmış bir isim suç örgütü üyeliğinden tutuklandı. Peki, bu zabıta müdürü Kadir Topbaş döneminde masumken bugün neden terörist ilan edildi? Adalet bu mu?"
"MAYIS TAKSİM ALANINDAN KORKAN HÜKÜMETİN BU YAKLAŞIMDAN VAZGEÇMESİ GEREKİYOR"
DEM Parti Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, 1 Mayıs kutlamaları için Taksim'e çağrı yapanların gözaltına alınmasına tepki gösterdi ve şunları dile getirdi:
"Dün yüzlerce insanın gözaltına alınmasıyla güne başladık. Bugün de benzer operasyonlar devam ediyor ve şu ana kadar 200'den fazla kişi gözaltına alındı. EĞİTİM SEN yöneticileri, üniversite öğrencileri, sendikacılar, sanatçılar, gazeteciler, ekolojistler ve devrimci kurum temsilcileri arasında gözaltına alınanlar var. Gözaltına alınanların tek ortak noktası ise 1 Mayıs için Taksim'e çağrı yapmış olmaları. Bu çağrı yapmak, hükümet tarafından gözaltına alınma ve hatta tutuklanma sebebi haline geldi. DEM Parti olarak bu gözaltıların derhal sona erdirilmesini, tüm gözaltılara son verilmesini ve hükümetin 1 Mayıs'ta Taksim'i işçilere ve emekçilere açması gerektiğini bir kez daha vurgulamak istiyoruz."
Koçyiğit ayrıca 1937'de Dersim'de yaşanan olaylarla ilgili gizli belgelerin açıklanması ve yüzleşme komisyonu kurulması talebini dile getirerek şöyle konuştu:
"Tunceli Harekatı'nın başladığı tarih olan 4 Mayıs 1937'de resmî kaynaklara göre binlerce, muhalif tarihçilere göre ise 70 ila 100 bin arasında insanın öldürüldüğü Dersim katliamını hatırlamak istiyoruz. Bu katliam, unutulmaya çalışılan bir halkın, inancın, tarihin, dilin ve kültürün adıdır. Devlet, işlediği suçlarla yüzleşmeli, halkından özür dilemeli ve adalete hizmet etmelidir. Dersim'in gizli kalan arşivleri açılmalı, bir yüzleşme komisyonu kurulmalı, kayıp çocukların izi sürülmeli ve aileleriyle buluşturulmalı, katliamı planlayanlar ve uygulayanlar yargı önünde hesap vermeli ve Dersim'e 'Dersim' adı iade edilmelidir."