Aziz Sancar, beyin kanserini yok etme çalışmalarına 2 yıl içinde insanlar üzerinde deneme yapacak!
Nobel ödüllü bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar'ın liderliğindeki araştırma ekibi, "EdU" adlı molekülün beyin kanseri için umut vadeden bir tedavi seçeneği olabileceğini ortaya koydu. Fareler üzerinde yapılan deneyler olumlu sonuçlar verirken, insanlarda kullanılabilmesi için önümüzdeki 2 yıl boyunca klinik deneylerde yan etkilerinin detaylı bir şekilde incelenmesi gerekecek. Bu keşif, beyin kanseri tedavisinde yeni bir umut kaynağı olabilir.

Prof. Dr. Aziz Sancar: Beyin Kanseri İçin Yeni Bir Umut Işığı mı?
Nobel ödüllü bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar, beyin kanserine karşı umut vaat eden bir çalışma yürüttüğünü duyurdu. Sancar'ın "heyecan verici keşif" olarak tanımladığı bu çalışma, insanlar üzerinde denenecek. Ancak, mevcut kanser ilaçlarının yetersizliği ve beyin tümörlerinin ölüm nedenleri arasında 10. sırada yer alması gerçeği, Sancar'ın çalışmasını daha da önemli kılıyor.
Sancar, hücrelerin DNA'yı nasıl tamir ettiğini incelediği Nobel ödüllü çalışmasının ardından, EdU molekülü üzerindeki araştırmalarını sürdürdü. Bu molekülün beyin tümörlerine etkili olabileceğini belirten Sancar, laboratuvar ve fare deneylerinde elde ettikleri sonuçların umut verici olduğunu aktardı.
Kanserli hücrelere etki edebilen EdU'nun beyin kanseri tedavisinde kullanılma potansiyeline dikkat çeken Sancar, bu yeni yöntemin insanlar üzerindeki etkilerini araştırmak için önümüzdeki iki yıl boyunca klinik deneyler yapacaklarını söyledi. Eğer EdU, insanlarda da başarılı olursa, beyin kanseri tedavisinde devrim niteliğinde bir adım atılmış olacak.