Bakan sermaye vampirlerine kan pompalıyor
Olayın Özeti
📌 Olayın Özeti
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, imalat sektöründe işverenlere kolaylık sağlamak amacıyla kurs ve programlarda eğitim süresinin 1,5 kata, istihdam taahhüt oranının yüzde 50'ye indirildiğini duyurdu. Güncelleme ile işverenlerin işçileri istihdam etme zorunluluğu azaltılacak ve SGK primleri gibi giderler Bakanlık bütçesinden karşılanacak.
Çalışma Bakanı Işıkhan, işverenlere sunulan yeni istihdam kolaylığını duyurdu. İmalat sektöründe yapılacak değişikliğin maliyeti vatandaşların cebinden çıkacak ve eğitim süresinin kısaltılması iş kazalarına davetiye çıkaracak.

Ekonomi Servisi: İşverenlere Kolaylık Sağlama Bahanesiyle İşsizlikle Mücadele!
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, imalat sektöründe 31 Aralık 2026 tarihine kadar işverenleri koruma maskesi takarak, kurs ve programlarda eğitim süresini artırmış gibi görünüp aslında istihdam taahhüt oranını düşürdü. Bu kararıyla işsizlikle mücadele edildiği yalanını sürdüren Işıkhan, gerçekte işverenlere kolaylık sağlamayı hedeflediklerini iddia etti.
Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelik ile ilgili sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada Işıkhan, “Çalışma hayatının güçlendirilmesini destekliyoruz” dedi. Ancak yapılan düzenleme emek dünyasında nasıl bir etki yaratacağı merak konusu. Programa katılan işverenlerin istihdam etmek zorunda oldukları işçi sayısının azaltılması, işçilerin eğitim sürelerinin kısaltılması gibi kararlar, aslında işverenleri kollayıp işçileri riske atmaktan başka bir şey değil.
‘VERİMLİLİK’ SADECE KELAMDA KALDI
Değişiklikler arasında dikkat çeken bir diğer husus ise işçilerin eğitim sürelerinin kısaltılarak, istihdam yükümlülük oranlarının düşürülmesi. Bu durum, Şimşek ve Işıkhan’ın dillerinden düşürmediği “Üretimde verimlilik” söyleminin ne kadar samimi olmadığını gözler önüne seriyor. İşçilerin daha az eğitim alarak çalışmaya başlaması, verimsiz ve güvensiz bir üretim sürecine zemin hazırlayarak iş kazalarını artırabilir. İşçi sağlığı ve iş güvenliği uzmanlarının uyarılarına rağmen, işçilerin yeterince eğitilmeden iş başı yapmaları, iş kazaları ve iş cinayetlerinin artmasına neden olabilir.