Bayramlar unutuldu: Sistemde kutlama yok!
Tıp Bayramı kutlamaları kapsamında birçok şehirde toplanan doktorlar, "Başka bir sağlık sistemi mümkün" mesajı verdi. Hekimler, sağlık alanında kamusal ve şiddetten uzak bir ortamın oluşturulması için yetkililere çağrıda bulundu.

TIP BAYRAMI KUTSUZ GEÇTİ: SAĞLIK EMEKÇİLERİ İSYANDA!
Ebru ÇELİK
14 Mart Tıp Bayramı'nın kutlamaları bir kez daha gölgelendi. AKP'nin sağlık politikalarına isyan eden sağlık emekçileri, 14 Mart Tıp Bayramı'nda İzmir'den İstanbul'a, Ankara'dan Diyarbakır'a birçok şehirde sokakları inletti ve 1 gün boyunca iş bıraktı. Artan iş yükü ve kötü çalışma koşulları nedeniyle hizmet vermenin zorlaştığını belirten sağlık çalışanları, emeklerinin karşılığını alamamaktan şikayetçi oldu. Hekimlerin hedefi ise İstanbul'du. Taksim'deki Cumhuriyet Meydanı'nda bir araya gelen hekimler, Cumhuriyet Heykeli'nin önüne çelenk bıraktıktan sonra Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne doğru yürüdü.
İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Osman Küçükosmanoğlu, "AKP milletvekili sağlık ocağı açılışında 'Hekimler çalışmıyor. Gidin onların boğazına sarılın' dedi. Biz sağlıkçılar olarak siyasetçilerin ve sağlık sisteminin kötülüğü yüzünden şiddete maruz kalıyoruz" diyerek tepkisini dile getirdi.
VERGİLER ÇOK FAZLA!
Sağlıkçılar, Hacettepe Heykel Önü'nde bir araya geldi. Ankara Tabip Odası Başkanı Mine Coşkun'un konuştuğu açıklamada, şiddetsiz ve güvenli bir çalışma ortamı talep edildi. Coşkun'un bazı talepleri şunlar:
• Şiddete karşı önlem alınmalı, Sağlıkta Şiddet Yasası çıkarılmalı.
• Sağlık kurumları işletme gibi görülmemeli, toplam kalite ve performans sistemleri terkedilmeli.
• Hekimlere emeklilik maaşı tek kalemde verilmeli, emekli hekimlerin maaşları yoksulluk sınırının üzerinde olmalı.
• ASM'de çalışan hekimlerin vergi kesintisi %15'i geçmemeli.
• Tüm aşılar, özellikle HPV aşısı ücretsiz olmalı.
KAYNAK YETERSİZ!
İzmir Sağlık Platformu, Eski Sümerbank binası önünde toplandı ve Cumhuriyet Meydanı'na yürüdü. İzmir Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Nuri Seha Yüksel, “Halkın sağlık hizmetlerine erişme hakkı ayaklar altında. Aile hekimliği tehlikede" dedi. Yüksel, sağlık hizmetlerinin siyasi otoriteler tarafından çiğnendiğine dikkat çekti.
KAMUSAL OLMALI!
Bilecik Aile Hekimleri Derneği, Eskişehir'de bir araya geldi ve kamusal, ücretsiz ve nitelikli sağlık hizmeti talep etti.
ANADİLDE SAĞLIK!
Diyarbakır'da sağlık emekçileri, Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde anadilde sağlık hizmeti talebinde bulundu.