Diyanet'in istismar skandalları toz yuttu!
Diyanet'te soruşturma eksikliği iddiaları gündemde. İstismar, usulsüzlük ve darp iddialarını içeren dosyalardaki artışa rağmen müfettişlerin ya hacda ya da yurtdışında olduğu belirtiliyor. Bu durum, kurumun içindeki soruşturma süreçlerine yönelik eleştirilere neden oluyor.

Diyanet İşleri Başkanlığı kaynaklarından edinilen bilgilere göre, başkanlıktaki soruşturma dosyalarının sayısı, artık dolaplara sığmaz hale geldi. Ancak, istismar, usulsüzlük ve darp gibi iddiaları içeren pek çok şikâyet dosyasına yönelik soruşturmaların ciddi şekilde aksadığı ortaya çıktı.
Diyanet kaynakları, bu zafiyetin nedenini, "Yoğun mesai gerektiren müfettişlerin uzun hac seyahatlerine gönderilmesi" olarak açıkladılar.
Başkanlıktaki dosyaların çoğunluğunun, "Sosyal medya iletişimi, ahlaki eksiklikler, kamu malını ihlal etme" ve "Darp" gibi konuları içerdiği belirtildi. Diyanet personeli, Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı'nı Ali Erbaş'ın Özel Kalem Müdürü Hasan Güçlü'nün yönettiğini ve "Güçlü'nün skandalların basına yansımaması için Erbaş tarafından görevlendirildiğini" iddia ediyor.
BAŞKA GÖREVLERDELER
Diyanet'teki teftiş ve soruşturma zafiyetinin en büyük sebebinin, asli görevi müfettişlik olan birçok kişinin, yüksek maaşlarla idari pozisyonlara atanması olduğu iddia edildi. Müfettiş kökenli olmalarına rağmen farklı departmanlarda görevlendirilen birçok isim olduğu vurgulandı. Müfettiş kökenli ve farklı departmanlarda görev yapan bazı isimler şunlar:
- Akif Pusmaz: İnsan Kaynakları Genel Müdürü
- Mustafa Asım Coşkun: Atama İkinci Daire Başkanı
- Halit Güldemir: Bütçe Daire Başkanı
- Mehmet Aydın: Malzeme ve Satın Alma Daire Başkanı
- Mehmet Zengin: Kurullar ve Koordinasyon Daire Başkanı
- Haydar Bekiroğlu: Başkanlık Müşaviri
Bazı Diyanet müfettişlerinin ise 10'dan fazla kez hacca ve umreye gittiği ve bu nedenle asli görevlerini aksattığı bildirildi. Diyanet kaynakları, başkanlıkta 80 müfettişin görev yaptığını belirtirken, "Müfettiş kökenli bazı isimlerin asli görev alanlarında olmamaları, soruşturmaları sekteye uğratıyor" şeklinde yorum yaptılar.
‘YENİDEN İNCELENMELİ’
Diyanet personeli, yurtdışına gönderilen müfettişlerin, gönderilmeden önce inceledikleri soruşturma dosyalarının tekrar incelenmesi gerektiğini ifade etti. İsmini vermek istemeyen bir Diyanet müfettişi, BirGün'e yaptığı açıklamada, "Teftiş dosyaları basına sızarsa, Diyanet yetkilileri sokağa çıkamaz hale gelir" dedi.