Gazeteciler adliyelerde susturulmaya devam ediliyor!
Olayın Özeti
📌 Olayın Özeti
AKP iktidarının medyaya uyguladığı baskı ve sansür politikaları nedeniyle Türkiye'de gazetecilere yönelik tutuklama ve soruşturmalar artarak devam ediyor. Türkiye Gazeteciler Sendikası'nın açıkladığı rapora göre gazetecilere yönelik yargılamalarda toplamda 137 yıl 23 gün hapis cezası kararı verildiğine ve basın özgürlüğünün korunması çağrısında bulunuldu.
TGS'nin yayımladığı "2024-2025 Basın Özgürlüğü Raporu"na göre, 313 gazeteci hakkında soruşturma başlatıldı ve 18 gazeteci cezaevinde tutuluyor. Raporda, gazetecilerin geçen yılın büyük bir kısmını adliyelerde ve karakollarda geçirdiği vurgulandı.

AKP İKTİDARININ BASKI POLİTİKALARI ARTARAK DEVAM EDİYOR
AKP iktidarının medyaya yönelik baskı ve sansür politikaları her geçen gün artarak devam ediyor. Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), 3 Mayıs Uluslararası Basın Özgürlüğü Günü'nde "2024-2025 Basın Özgürlüğü Raporu"nu açıkladı. Rapora göre, son bir yılda 29 gazeteci tutuklandı, bunlardan 18'i hala cezaevinde bulunuyor. Gazetecilere yönelik 313 soruşturma açıldı, 123 gazeteci gözaltına alındı ve 90 gazeteci ifadeye çağrıldı.
TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş'un basın toplantısında yaptığı konuşmada, "Anti-demokratik uygulamaların tedavisi özgür haberciliktir. Gazeteciler hala cezaevlerinde, adliyelerde ve karakollarda vakit geçiriyor" ifadelerine yer verildi.
GAZETECİLERE TOPLAMDA 137 YIL HAPİS CEZASI
Rapora göre, 212 dava kapsamında 311 gazeteci yargılandı. Bu davaların 196'sı ceza yargılaması, 16'sı ise tazminat talepli özel hukuk davası olarak gerçekleşti. Toplamda 300 gazeteci ceza davalarında yargılandı ve 11 gazeteci ile 4 kurum özel hukuk davalarında mahkeme karşısına çıktı. Gazetecilere toplamda 137 yıl 23 gün hapis cezası verildi.
Gökhan Durmuş, "Toplamda 161 bin 980 TL adli para cezasına hükmedildi. Son bir yılda en az 6 gazeteci hakkında konutu terk etmeme adli kontrol tedbiri uygulandı" şeklinde konuştu.
DEZENFORMASYON YASASI GAZETECİLERİ HEDEF ALIYOR
Gökhan Durmuş, Dezenformasyon Yasası'nın yürürlüğe girmesinin ardından en az 67 gazeteci hakkında 85 soruşturma açıldığını belirtti. Yasaya dayanarak 15 gazetecinin gözaltına alındığı, 4 gazetecinin tutuklandığı, 56 gazetecinin fiziksel saldırıya uğradığı, 90 gazetecinin tehdit edildiği, 90 haberin erişime engellendiği, 34 haberin tamamen silindiği, 3 basın kurumuna saldırı düzenlendiği ve 3 basın kurumunun hedef gösterildiğini vurguladı.
BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ GÜVENCE ALTINA ALINMALI
Basın meslek örgütleri, 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü'nde Adalet Bakanlığı önünde bir araya gelerek, haberlere getirilen erişim yasakları, RTÜK ve Basın İlan Kurumu'nun uyguladığı ekonomik cezalar, artan oto sansür, sendikasız ve güvencesiz çalışma koşullarına dikkat çektiler. Gazetecilerin mesleklerini yapamaz hale geldiğini belirttiler.