Güvenlik duvarı yetersiz
İstanbul Sözleşmesi'nden çekilen iktidarın cesaretlendirdiği saldırgan erkekler, uzaklaştırma kararlarını hiçe sayarak kadınlara yönelik saldırılarını artırıyor. Kadınlar, "Koruma eksikliği" diye isyan ediyor.

Sosyal medya fenomeni Danla Bilic, uzaklaştırma kararı aldırdığı erkek tarafından darp edildi. Bu olay, uzaklaştırma kararlarının takip edilmediğini bir kez daha gözler önüne serdi.
Antalya’da Fadim Temirhanoğulları, üç ay uzaklaştırma kararı aldırdığı boşanma aşamasındaki Savaş Temirhanoğulları tarafından ateşli silahla öldürüldü.
Elazığ’da Kadir Onur Kenter tarafından sistematik olarak şiddete maruz bırakılan Meral Z.’nin yaptığı 14 şikâyet sonuçsuz kaldı. Uzaklaştırma kararı aldıran Meral Z., hâlâ tehdit ediliyor.
İstanbul’da Serdar H. tarafından 13 kurşunla vurulan Zeliha Ç., ağır yaralandı. Zeliha Ç.'nin, Serdar H. hakkında uzaklaştırma kararı aldırdığı öğrenildi.
Bu kadınlar uzaklaştırma kararı aldırmasına rağmen şiddet görmeye devam eden, saldırıya uğrayan veya katledilen kadınlardan yalnızca birkaçı…
MEKANİZMALAR EKSİK
6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi Kanunu’na göre şiddete maruz bırakılan ya da öldürülme tehlikesi bulunan kadınlar, erkekler hakkında ‘uzaklaştırma kararı’ aldırabiliyor. Ancak yalnızca uzaklaştırma kararı kadını korumaya yetmiyor.
Erkekler kararı hiçe sayarak kadının kimi zaman yolunu kesebiliyor, kimi zaman kapısına dayanıyor. Kadınlar tekrar tekrar ilgili birimlere başvursa da başvurular sonuçsuz kalıyor.
Kadın hakları savunucuları, faillerin İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesinden cesaret aldığını dile getirerek, elektronik kelepçelerin ‘yetersiz’ kalmasına tepki gösteriyor.
Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın koruma altında olmasına rağmen öldürülen kadınlarla ilgili geçen aylarda yaptığı bir açıklamasına değindi. Yerlikaya’nın “Koruma kararı olmasına rağmen geçen sene (2023) 32 hanımefendi ikazımıza uymadan, kapıya adam gelince açmış, içeride vurmuş onu” sözlerini anımsatan Güllü şu ifadeleri kullandı: “O kadın çaresiz kaldığı için o kapıyı açmak zorunda kaldı’ diyemiyor.
BU ŞEKİLDE ÖNLENEMEZ
Kadınların şiddetten korunması ve şiddetin önlenmesi için gerekli sığınmaevi sayısı ve şiddet önleme ve izleme merkezi (ŞÖNİM) sayısı da yıllar içerisinde neredeyse hiç değişmedi. Aile Bakanlığı’na bağlı sığınmaevi sayısı 2024 verilerine göre, 6 yılda 2 tane arttı. 2018’de 110 olan sığınmaevi sayısı 2024 itibarıyla yalnızca 112. 2019’dan beri ŞÖNİM sayısında ise neredeyse hiçbir artış yok.