Halkın sağlığı yerine ranta bütçe ayrılıyor
Maraş merkezli depremlerin yol açtığı hasarlarla boğuşan illerin sağlık kurumlarına yapılan yatırımlar beklenenin gerisinde kaldı. 18 Şehir Hastanesi'ne 2024 yılında 83 milyar lira harcanırken, depremin etkilediği 11 il için ayrılan iki yıllık yatırım sadece 66 milyar lirada kaldı.

SAĞLIK YATIRIMLARINDA TASFİYE
6 Şubat'taki Maraş depremlerinin ardından, ağır hasar gören sağlık kurumlarına yapılan yatırımların yetersizliği gözlerden kaçmıyor. Sağlık Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı raporlarına göre, depremin etkilediği 14 milyon vatandaşın yaşadığı illerdeki toplam sağlık yatırımlarının 17 milyar TL'yi aştığı ortaya çıktı.
Ancak, deprem bölgesindeki ve ülke genelindeki birinci basamak sağlık hizmetlerine yapılan yatırımların yetersiz olduğu görülüyor. Tüm yatırımların kamu-özel işbirliği (KÖİ) ile yapılan şehir hastanelerine ayrılan kaynakları aşan bir şekilde dağıtıldığı belirtildi. Sadece deprem bölgesinde planlanan birinci basamak sağlık hizmetlerine ayrılan kaynağın yüzde 10'u kullanılmışken, sadece yüzde 3'ü harcanmıştır.
BÜTÇE YOK EDİCİ BOYUTLARDA
Sağlık emekçisi Kubilay Yalçınkaya, şehir hastaneleri müteahhitlerine ve deprem bölgesindeki sağlık kurumlarına yapılan harcamaları karşılaştırdı. Yalçınkaya, depremde ağır hasar gören toplam 20 hastane binasının sadece az ve orta hasarlı olanların sayısının 114'e ulaştığını belirtti. Deprem sonrasında yıkılan ve hasar alan birinci basamak sağlık tesislerinin sayısının toplamda 243 olduğunu vurgulayan Yalçınkaya, planlanan 219 milyar TL'lik sağlık yatırımının sadece 66 milyar TL'sinin gerçekleştiğini ifade etti.
Yalçınkaya, 2023 sonunda 16 milyar TL'nin üzerinde harcama yapıldığını ancak 2024 sonunda bu rakamın 66 milyar TL'ye ulaştığını dile getirdi. Yalçınkaya, KÖİ modeliyle yapılan sağlık tesislerine ayrılan bütçenin başlangıç ödeneği olarak belirlenen tutarın üzerinde harcama yapıldığını da ekledi.
Ayrıca, KÖİ modellerine ayrılan bütçenin yüksekliği dikkat çekerken, birinci basamak sağlık tesisi yapımı ve onarımı için ayrılan kaynakların oldukça düşük olduğu belirtildi. Yalçınkaya, sadece 29 bin yatak için yapılan yatırımın bütçeyi neredeyse yok ettiğini söyledi.
ŞİRKETLERE AYRILAN BÜTÇE ÇILDIRTICI
• Birinci basamak sağlık hizmetlerine sadece 7 milyar TL harcandı.
• Aşılama faaliyetlerine sadece 6 milyon TL ayrıldı.
• KÖİ modelindeki harcama, birinci basamak yapım ve onarım için ayrılan bütçenin 12,6 katına ulaştı.
SADECE ÜÇ ASM YAPILDI
Hatay Tabip Odası Başkanı Dr. Sevdar Yılmaz, bölgede yıkılan ASM'lerin yerine sadece üç tanesinin yapılabildiğini söyledi. Yılmaz, sağlık bütçesindeki tasarrufun sadece deprem bölgesinde değil tüm ülkede hissedileceğini ifade ederken, şehir hastanelerinin Türkiye'nin sağlık sistemini çıkmaza sürükleyeceği uyarısında bulundu.