IMF'den sert uyarı: Türkiye, diğer gelişmekte olan ülkeleri geride bırakamadı
IMF, Türkiye'nin ekonomik büyüme beklentilerini açıkladı. Nisan ayı Dünya Ekonomik Görünüm Raporu'na göre, Türkiye'nin 2025 yılı için beklenen büyüme oranı %2,7 olarak belirlendi. Bu rakam, gelişmekte olan ülkelerin %4,2'lik ortalama büyüme beklentisinin altında kaldı. Türkiye'nin 2026 ve 2027 için ise büyüme beklentileri sırasıyla %3,2 ve %3,4 olarak açıklandı. IMF'nin raporuna göre Türkiye'nin ekonomik performansı dikkat çekiyor.

Uluslararası Para Fonu (IMF), yine aynı ezber bozan raporunu yayımladı. Küresel büyüme beklentileri aşağı çekildi, fakat Türkiye'nin 2025'teki büyüme tahmini %2,7 olarak donduruldu. Bu rakam, gelişmekte olan ülkelerin beklentilerinin oldukça gerisinde kalmayı başardı.
KÜRESEL BÜYÜMEDE YENİ BİR YAVAŞLAMA
IMF'nin açıklamasına göre, küresel ekonomik büyüme 2025 için %3'ten %2,8'e, 2026 için ise %3,3'ten %3'e geriledi. Ticaret savaşları, politik belirsizlikler ve ABD'nin sertleşen gümrük tarifeleri, bu yavaşlamanın temel sebepleri olarak sıralandı.
Raporda, ticaret savaşlarının yeni bir boyuta ulaştığı ve gümrük tarifelerinin tarihte eşi benzeri görülmemiş seviyelere tırmandığı vurgulandı. Küresel ekonomik faaliyet üzerindeki baskının arttığına dikkat çekildi.
GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELERDE ORTALAMA BÜYÜME %4,2
IMF, 2025'te gelişmekte olan ülkelerin ortalama %4,2 oranında büyüyeceğini tahmin etti. Hindistan için %6,2, Çin için %4, Rusya için ise %0,9 büyüme öngörüldü. Gelişmekte olan ekonomilerin küresel büyümeye katkısının devam edeceği ifade edildi.
TÜRKİYE, GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELERİN GERİSİNDE KALIYOR
Türkiye'nin büyüme tahmini 2025 için %2,7 olarak sabit kaldı. Bu oran, gelişmekte olan ülkelerin ortalama büyümesinin oldukça gerisinde bulunuyor. Kısa vadede Türkiye'nin görece düşük büyüme performansı dikkat çekiyor.
Enflasyon beklentisi %22,8, işsizlik oranı ise %9,2 olarak belirlendi.
GELİŞMİŞ EKONOMİLERDE DE DÜŞÜŞ VAR
Rapor, gelişmiş ülkelerin de büyüme tahminlerinin aşağı çekildiğine işaret ediyor.
- ABD'nin 2025 büyüme tahmini %2,7'den %1,8'e,
- Avro Bölgesi'nin tahmini %1'den %0,8'e indirildi.
- Almanya, Fransa, İtalya ve İngiltere gibi Avrupa'nın büyük ekonomileri için de benzer düşüşler yaşandı.
- Japonya için büyüme beklentisi %0,6'ya kadar düşürüldü.
TİCARET POLİTİKALARINDA NETLİK ŞART
Raporda, küresel görünümde belirleyici olan aşağı yönlü risklerin arttığı, ticaret politikalarındaki belirsizliklerin ve korumacılığın büyümeyi baskıladığı belirtildi. Mevcut gümrük tarifelerinin azaltılması ve yeni ticaret anlaşmalarıyla şeffaflığın sağlanmasının büyümeyi teşvik edebileceği vurgulandı.