İşsizliğin pençesindeki 10 milyon kadından 4'ü sigortasız!
Olayın Özeti
📌 Olayın Özeti
DİSK'e bağlı Genel İş Sendikası, "Kadın Emeği" raporunu yayımlayarak, kadın istihdamının durumunu ele aldı ve kadınların yaşadığı sorunları ortaya koydu. Rapora göre, kadın istihdam oranı düşük, kadınlar genellikle kayıt dışı ve güvencesiz şekilde çalıştırılıyor, sendikalaşma oranları da düşük seviyelerde bulunuyor. Raporda ayrıca, kadınların ev işleri nedeniyle çalışma hayatına katılamadığı, kadın işsizliğinin AB ortalamasının üzerinde olduğu ve kadın işçiler arasındaki sendikalaşma oranlarının düşük olduğu belirtilirken, kadın emeğini güvencesizleştiren politikalara karşı çeşitli talepler sıralandı.
Genel-İş Sendikası tarafından yayımlanan 2025 Kadın Emeği Raporu, çalışma hayatında var olan cinsiyet eşitsizliklerini ve kadın emeğinin artan güvencesizliğini vurguluyor. Rapora göre her dört kadından biri tam zamanlı çalışsa da sigortasız bir şekilde çalışmak zorunda kalıyor ve toplam 10 milyon işgücü dışında kalıyor.

BirGün/ANKARA
DİSK'e bağlı Genel-İş Sendikası, "Kadın Emeği" raporunu yayımlayarak kadınların çalışma hayatındaki sorunları ortaya koydu.
Rapora göre, kadın istihdam oranı yalnızca yüzde 32,5 iken erkeklerde bu oran yüzde 66,7'ye ulaşıyor. Kadın işsizliği AB ortalamasının neredeyse iki katı.
Rapora göre, kadın emeği değer görmüyor, kadınlar kayıt dışı ve güvencesiz çalıştırılıyor. Kadınlar düşük ücret ve esnek çalışma koşullarına mahkum ediliyor, sendikalaşma düşük.
6 milyon 657 bin kadın ev işleri nedeniyle çalışamıyor, 3 milyon 442 bin kadın ailevi sebeplerle işgücüne katılamıyor.
4 KADINDAN BİRİ SİGORTASIZ
Tam zamanlı çalışan kadınların yüzde 24,4'ü sigortasız. 10 milyon 855 bin kadının 6 milyon 557 bini kayıtlı, 2 milyon 122 bini kayıt dışı çalışıyor.
Yarı zamanlı çalışan kadınların yüzde 65'i sigortasız ve kayıt dışı çalışıyor.
Türkiye'de kadın işsizliği AB ortalamasının üzerinde, Türkiye 4. sırada.
HER 10 KADIN İŞÇİDEN BİRİ SENDİKALI
2024 Temmuz verilerine göre kadın sendikalaşma oranı yüzde 11,4. Kadın işçilerde sendikalaşma oranı yüzde 6,8.
Kadın üye sayısı en fazla olan işkolları genel işler, banka finans, sigorta ve sağlık ve sosyal hizmetler.
DİSK/Genel-İş, kadın istihdamı için güvenceli iş alanları, ücretli 8 Mart izni, İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı yasanın etkin uygulanması taleplerini sıralıyor.