İstanbul ve Marmara sahilleri için tsunami tehlikesi raporu açıklandı: Felaket kapıda mı?
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Uzaktan Algılama Merkezi (CBS-UZAL), İstanbul ve Marmara kıyılarını kapsayan bir tsunami risk haritası geliştirdi. Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, MSKÜ CBS-UZAL Müdürü, olası Marmara depremi sonrasında meydana gelebilecek tsunami dalgalarının hangi alanları etkileyebileceğini belirlediklerini açıkladı.

İstanbul ve Marmara bölgesinde tsunami alarmı: Marmara'yı vuracak dalgalar için risk haritası çizildi.
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Uzaktan Algılama Merkezi (CBS-UZAL) Müdürü olan Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, Silivri açıklarında meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki deprem sonrasında, İstanbul ve Marmara kıyılarını vurabilecek tsunaminin yol açabileceği taşkın alanlarını içeren bir harita hazırladı.
Özçelik, olası bir Marmara depremi sonrası meydana gelebilecek tsunaminin etkilerini önceden kestirebilmenin hayati bir önem taşıdığını vurgulayarak, riskli bölgeler hakkında da bilgi verdi. Özçelik, tsunaminin etkilerinin düşük eğimli kıyı bölgelerinde daha belirgin olacağına dikkat çekti. Ayrıca, Marmara'nın iç kesimlerinde, Haliç ve Boğaz çevresinde etkilerin sınırlı olacağını belirtti.

Doç. Dr. Özçelik, olası bir Marmara depremi ve ardından meydana gelebilecek tsunaminin etkilerinin doğru bir şekilde tahmin edilmesinin, halkın zamanında bilgilendirilmesi açısından büyük önem taşıdığını belirtti. Özçelik, hazırlanan risk haritalarının kıyı bölgelerinde 5, 10 ve 20 metrelik deniz taşkınlarının etkisi altında kalabilecek alanları içerdiğini ifade etti. Ayrıca, haritaların tsunami dalgalarının yüksekliği, heyelanlar, gelgitler ve karasal taşkınlar gibi birçok faktörü içerdiğini söyledi.
"ŞEHİR ALANLARINDA DAHA DOĞRU TAHMİNLER YAPILMASINI SAĞLIYOR"
Özçelik, risk haritalarının hazırlanmasında Japonya Uzay ve Havacılık Dairesi tarafından geliştirilen İleri Yer Gözlem Uydusu (ALOS) Sayısal Yüzey Modeli verilerinden faydalanıldığını belirterek, “Bu model, şehir alanlarında daha doğru tahminler yapılmasını sağlayarak, vatandaşların kendi önlemlerini almasına yardımcı oluyor” dedi.
