Memur, Borçlarından Kurtulmak İçin Emekli Oluyor, Aylığı Düşüyor
Borçlarını ödeyemeyen bir memur, çözümü emekli olup ikramiye alarak borçlarını kapatmakta arıyor. Ancak emekli olduktan sonra aldığı aylık gelir de yetersiz kalıyor. Büro-İş Sendikası Genel Başkanı Alay Hamzaçebi, "Geçim sıkıntısı sadece emekli olmakla son bulmuyor, aksine daha da derinleşerek artıyor" açıklamasında bulundu.

Memurların bu yılki toplu sözleşme zammı düşük kaldı. Kamu Görevlileri Hakem Kurulu kararına göre memurlar, bu yılın ilk 6 ayında yüzde 6 zam aldı. İkinci 6 ayda ise zam oranı yüzde 5 olacak.
Bu zam oranına enflasyon farkı da eklenecek. Ancak enflasyon farkı, aslında bir zam anlamına geliyor ve "geçmiş kaybın 6 ay sonra telafi edilmeye çalışılması" olarak yorumlanıyor. Bu durumda geçinemeyen memurlar kredi kullanmak zorunda kalıyorlar.
Büro-İş Sendikası Genel Başkanı Alay Hamzaçebi, birçok memurun sorunun çözümünü emekli olmakta aradığını belirtti. Hamzaçebi, memurların maaşlarının gerçekleri yansıtmayan enflasyon verileriyle eridiğine dikkat çekti ve şunları söyledi:
“Satın alma gücü azalan, kirasını ödeyemeyen, piyasaya ve bankalara borçlanan, kredi kartlarını çeviremeyip borç batağına düşmüş memur, emekli olmayı hak etmiş ancak re’sen emekliliğine daha varken ve çalışmak istemesine karşın borçtan kurtulmak için 2025/Temmuz zammını bile beklemeden çareyi emekli olmakta arıyor. Oysa emekli ikramiyesi de düşük. Memurun her yere borcu var. Baskı var, stres var. Borcunu ödeyemezse haciz geliyor. Hakkında soruşturma başlatılıyor. En azından emekli olayım da ikramiye ile borçlarımı kapatayım diye düşünüyor. Ancak asıl sıkıntı da ondan sonra başlıyor. Çünkü çalışırken aldığı maaşı emekli olduğunda alamıyor. Borç sarmalı daha da büyüyor. Kısa vadede stresten kurtulmak için bu yola başvuruluyor. Aslında çaresizlikten bu yola başvuruyor.”
‘GEÇİCİ PANSUMAN’
Hamzaçebi, emekliliğin borçtan kurtulmak için “geçici bir pansuman” işlevi gördüğünü söyledi. Ek gösterge, tazminat, seyyanen zamların emekli keseneğine sayılmaması nedeniyle memur emekli aylıklarının çalışırken alınan maaşın yarısına kadar düştüğüne işaret etti ve şunları ekledi:
“35 yıl hizmeti olan bir memurun emekli ikramiyesi ise 1 milyon lira bile değil. Artık emekli ikramiyesi ile ev almak hayal oldu. Evin neredeyse odası bile alınamıyor. Emekli aylıkları kiralara bile yetmiyor artık. Geçim sorunu emekli olmakla bitmiyor. Aksine daha da derinleşerek artıyor.”
Hamzaçebi, hükümetin yıllardır özveriyle görev yapan memur ve emeklisine sahip çıkacak adımları bir an önce atmasını istedi. Seyyanen zam yapılması gerektiğini vurgulayan Hamzaçebi, şunları dile getirdi:
“Cumhurbaşkanının seyyanen zamlar emekliye de yansıtılacak sözü halen yerine getirilmedi. Seyyanen zamlar emekliye de verilmeli. Ek gösterge, tazminat gibi emekli keseneğine sayılmayan ödemeler emekli keseneğine sayılmalı. Aylık bağlama oranları en az yüzde 75 seviyesine çekilmeli. 3600 ek gösterge, verilmeyen kamu personeline de hemen verilmeli. Kira desteği sağlanmalı. Çalışanın düşük ödemelerle konut sahibi olması için adımlar atılmalı.”