Patronlar 5 yılda maaşlarını 50 kat artırırken emekçiler perişan!
Olayın Özeti
📌 Olayın Özeti
Oxfam'ın yayımladığı rapora göre, dünya genelinde CEO maaşları 2019'dan bu yana yüzde 50 artarak ortalama 4,3 milyon dolara ulaşırken, işçilerin maaşlarında sadece yüzde 0,9'luk bir artış oldu. Cinsiyet uçurumunun devam ettiği belirtilirken, kadın ve erkek çalışanlar arasındaki ücret farkının hâlâ yüzde 22 olduğu ve bazı ülkelerde bu farkın yüzde 40'a kadar çıktığı vurgulandı. Oxfam ve ITUC, süper zenginlerin daha yüksek oranlarla vergilendirilmesi çağrısı yaparak, en yüksek gelir grubuna en az yüzde 75'lik bir vergi dilimi uygulanması, asgari ücretin enflasyona göre artırılması ve çalışanların sendikal haklarının güvence altına alınması önerisinde bulundu. Raporda, "Adil vergilendirme ve güçlü kamu hizmetleri, sadece çalışanlar için değil, demokrasi için de şart" ifadelerine yer verildi.
Oxfam'ın araştırmasına göre, CEO'ların dünya genelindeki maaşları 2019'dan bu yana reel olarak yüzde 50 arttı. Ancak aynı dönemde işçilerin maaşlarında sadece yüzde 0,9'luk bir reel artış yaşandı. Bu eşitsizlik dikkat çekici boyutlara ulaştı.

Uluslararası kuruluş Oxfam, 1 Mayıs İşçi Bayramı'na dair çarpıcı bir rapor yayınladı. Rapora göre, CEO'ların maaşları 2019'dan bu yana yüzde 50 artarak ortalama 4,3 milyon dolara yükseldi. Ancak işçilerin maaşları sadece yüzde 0,9 arttı. Bu adaletsizlik, CEO'ların dakikalar içinde kazandığı servetin, bir işçinin bir yılda kazandığından fazla olduğunu gözler önüne seriyor.
CİNSİYET UÇURUMU KAPANMIYOR
Oxfam'ın 82 ülkede yaptığı araştırmaya göre, kadın ve erkek çalışanlar arasındaki ücret farkı yüzde 27'den yüzde 22'ye düştü. Ancak bu fark hala kadınların cuma günleri "ücretsiz" çalıştığı anlamına geliyor. Bazı ülkelerde ise cinsiyet farkı hâlâ yüzde 40'lara kadar çıkıyor.
SÜPER ZENGİNLER DAHA DA ZENGİNLEŞİYOR
Oxfam'ın raporuna göre, milyarderler sadece 2024 yılında ortalama 206 milyar dolar daha kazandı. Bu, saatte 23.500 dolar demek ve dünya ortalama yıllık gelirini aşıyor. Ayrıca, 10 milyon doları aşan CEO maaşlarına sahip şirketlerin sadece yüzde 7'si kadın CEO'ya sahip.
OXFAM VE ITUC: YENİ SOSYAL SÖZLEŞME GEREKİYOR
Oxfam ve ITUC, hükümetlere süper zenginlerin daha yüksek vergilendirilmesi çağrısında bulundu. Öneriler arasında en yüksek gelir grubuna yüzde 75'ten fazla vergi uygulanması, asgari ücretin enflasyona göre artırılması ve çalışanların sendikal haklarının güvence altına alınması yer alıyor. Raporda, "Adil vergilendirme ve güçlü kamu hizmetleri sadece çalışanlar için değil, demokrasi için de hayati önem taşıyor" denildi.