RTÜK Başkanı Şahin için açılan davada skandal: RTÜK'ün beyanına göz yumularak karar verildi!
Olayın Özeti
📌 Olayın Özeti
Kamu Görevlileri Etik Kurulu, RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin'in diğer görevlerini yasa ve etik dışı olmadığı gerekçesiyle reddettiği başvuruyu, sadece RTÜK hukuk müşavirlerinin beyanına dayandığını ortaya çıkardı. Faruk Bildirici'nin, Etik Kurul'un RTÜK ve TÜRKSAT hukuk müşavirlerinin bilgilerine dayanarak karar almasının tarafsız ve bağımsız olmadığını iddia ederek dava açmasıyla ilgili süreç devam ediyor.
RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin'in birden fazla kurumun yönetiminde yer almasının etik dışı olup olmadığı konusunda yapılan başvuru, Kamu Görevlileri Etik Kurulu tarafından reddedildi. Ancak, reddedilme kararında yalnızca RTÜK hukuk müşavirlerinin görüşlerinin dikkate alındığı öğrenildi.

Bağımsız Karar Alınmadı
Kamu Görevlileri Etik Kurulu’nun, RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin’in Basın İlan Kurumu ve TÜRKSAT yönetiminde de görev almasının yasa ve etik dışı olduğu iddiasını reddederken, sadece “RTÜK hukuk müşavirlerinin beyanına dayandığı” ortaya çıktı. Faruk Bildirici'nin itirazı da “Kamu idarelerinde idarenin beyanı gerçek ve doğru kabul edilir” yanıtıyla karşılandı.
- Faruk Bildirici, RTÜK Başkanı Şahin’in Basın İlan Kurumu ve TÜRKSAT yönetimindeki görevlerinin yasalara aykırı olduğunu iddia ederek Etik Kurulu'na başvurmuştu.
- Etik Kurul, Bildirici’nin başvurusunu reddetti ve kararını sadece RTÜK ve TÜRKSAT hukuk müşavirlerinin beyanına dayanarak aldığını açıkladı.
- Bildirici'nin açtığı davada, Etik Kurul'un tarafsız ve bağımsız olmadığı iddiaları gündeme geldi.
- Ankara 3. İdare Mahkemesi, Etik Kurulu'nu Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın temsil edeceğine karar verdi.
İdarenin Beyanı
Aile Bakanlığı, mahkemeye gönderdiği yanıt metninde, “Tüm kamu idarelerinde idarenin beyanı gerçek ve doğru kabul edilir” savunmasını yaptı.
İtiraf Niteliğinde
Bildirici, idarenin savunmasına karşı “Bu açıklama, Etik Kurulu'nun var olmasının anlamsız olduğunu gösteriyor” dedi ve ekledi: “Eğer ‘idarenin her türlü beyanı gerçek ve doğru kabul ediliyor’ ise o kararlara itiraz etmenin bir anlamı kalmaz.”