Sağlık Sektöründe Malzeme Tasarrufu Tehlikesi!
Hastanelerde kullanılan tıbbi malzemelerin kalitesi ve SUT kısıtlamaları, hasta güvenliği ve tedavi etkinliği konularında endişe yaratıyor. Özellikle ortopedik cerrahi alanında, SUT fiyatının altında kalan malzemelerin kullanımı, hasta güvenliği konusunda tartışmalara neden oluyor.

Prof. Dr. Sinan ADIYAMAN - TTB Eski Başkanı, ATO Sağlık Politikaları Çalışma Grubu Üyesi
Türkiye'de sağlık hizmetlerinin finansmanı genellikle Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından karşılanıyor ancak SGK'nın belirlediği Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) tıbbi malzeme ve işlemlerin geri ödeme koşullarını düzenleyerek, özellikle ortopedik cerrahi alanında kalite ve hasta güvenliği konularında tartışmalara neden oluyor.
SUT KISITLAMALARI
SUT, belirli tıbbi malzemeler için geri ödeme miktarlarını belirlerken yüksek kaliteli malzemelerin kullanımını kısıtlıyor ve sağlık hizmet sunucularını daha ucuz yerli ürünlere yönlendiriyor. Ancak, malzemelerin kalite standartlarının eksik olması, hasta güvenliği ve tedavi etkinliği konularında endişe yaratıyor.
YERLİ-İTHAL MALZEME
Türkiye'de tıbbi malzeme üretimi ve kullanımında kalite standartlarının eksikliği, hem yerli hem de ithal ürünlerin değerlendirilmesini zorlaştırıyor. Uluslararası kalite yönetim sistemlerinin uygulanması ve denetlenmesindeki eksiklikler, malzeme seçiminde fiyatın kalitenin önüne geçmesine neden oluyor ve hasta güvenliğini tehlikeye atıyor.
PİLOT HASTANELER
Bazı pilot hastaneler, SUT fiyatlarının üzerinde kalan malzemeleri temin etmede esneklik gösterebiliyor ancak bu uygulama genelleşmediği için, ülke genelindeki hastaneler kaliteli malzeme temininde zorluk yaşıyor. Bu durum, sağlık hizmetlerinde eşitsizliklere ve hasta memnuniyetinde düşüşe yol açıyor.
Son yıllarda, özellikle primer diz protezi uygulamalarında revizyon ihtiyacı artmaktadır. Malzeme kalitesinin düşüklüğü, revizyon oranlarını artıran önemli bir etken olarak öne çıkmaktadır. Türkiye'de tıbbi malzeme kullanımında kaliteyi önceliklendiren bir yaklaşım benimsenmeli, SUT fiyatlarının güncellenmesi ve kalite standartlarının belirlenmesi sağlık hizmetlerinin etkinliğini artırarak hasta güvenliğini sağlayacaktır.