Sağlık Sistemi Çöküyor: Hastalar ve Doktorlar Dişlerini Sıkmaktan Vazgeçiyor!
Diş hekimleri, kamu ağız ve diş sağlığı sisteminde alarm zillerini çalıyor. "İnsanca çalışma koşulları istiyoruz" diyen hekimler, 14 Şubat'ta bir günlük iş bırakarak hasta sağlığına uygun bir ortam talep edecek. Çalışanlar, hem hastaların sağlığına hem de kendi haklarına daha iyi bir çalışma ortamı için seslerini yükseltecek.

Tamara Öykü BAYAR
Kamu hastanelerinin ağız ve diş sağlığı merkezlerine giden hastalar, sağlık hizmeti almak için eziyet çekiyor. Uzun randevu süreleri, yetersiz tedavi süreleri ve kalitesiz malzemelerle karşılaşan hastaların yanı sıra sağlık çalışanları da mutsuz.
14 Şubat'ta bir günlük iş bırakma eylemi yapacak olan diş hekimleri, çalışma koşullarının iyileştirilmesini ve hasta sağlığına uygun bir iş ortamı talep edecek.
PARAN YOKSA BEKLE
Okmeydanı Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi'nde yaşanan sorunları yerinde gözlemlemek için gidenlerden biri, röntgen çektirmek için sıra beklerken çektiği sıkıntıyı şöyle dile getirdi: "KYK kredimi biriktirip özel bir diş kliniğine gitmek durumunda kalmıştım. Ama özelde diş tedavisi çok pahalı. O yüzden mecburen burada yaptırmak zorunda kaldım."
Bir annenin çocuğu için hastaneye gelerek yaşadığı sıkıntı ise şu şekilde: "Çocuğum ağrıya dayanamıyor. Çürük dişlerle idare etmeye çalışıyorum ama burada tedavi için en az 3-4 kez gelmemiz gerekiyor. Paramız olsa özel merkeze giderdik."
Kamu Diş Hekimleri Derneği Başkanı Necat Dilaver, diş hekimlerinin çalışma koşullarının düzeltilmesi gerektiğini vurgulayarak, "Hasta yoğunluğu ve malzeme seçimindeki kısıtlamalar verimliliği düşürüyor" dedi.

Kamu Diş Hekimleri Derneği Başkanı
YOKSULLUK SINIRINDA MAAŞ
Hekim Birliği Genel Başkan Yardımcısı Diş Hekimi Özgür Öz, birçok diş hekiminin yoksulluk sınırında maaş aldığını belirterek, diş hekimlerinin zor şartlar altında çalıştığını ve adaletsiz teşvik ödemeleriyle karşı karşıya kaldığını söyledi.
Diş hekimlerinin yaşadığı sorunlara dikkat çeken Öz, sağlık çalışanlarının ruhsal ve fiziksel sağlığının tehlikede olduğunu belirtti ve çözüm için acil müdahale gerektiğini ifade etti.
Genel Sağlık-İş Genel Başkanı Derya Uğur da ağız ve diş sağlığı hizmetlerindeki sorunların sağlık çalışanlarını ve toplumu olumsuz etkilediğini belirterek, sağlık politikalarında değişiklik yapılması gerektiğini dile getirdi.

Genel Sağlık-İş Genel Başkanı
ADSM ÇALIŞANLARININ TALEPLERİ
• Sağlık politikaları merkezi planlamaya dayalı olmalı.
• Performans sistemine son verilerek nitelikli sağlık hizmetleri öncelikli olmalı.
• Ağız ve diş sağlığı hizmetleri kamu hizmeti olarak sunulmalı.
• MHRS süreleri düzenlenmeli ve çalışma saatleri esnek olmalı.
• Her diş hekimiye bir ağız ve diş sağlığı teknikeri sağlanmalı.
• Sağlık çalışanlarının ücretleri düzenli ve adaletli olmalı.
AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI KARNEMİZ KÖTÜ
• Ülkede çürük dişi olanların oranı yüzde 60'ın üzerinde, tedaviye ihtiyacı olanların oranı ise %86,5.
• Türkiye'de diş hekimine başvuru sıklığı kişi başı 5 iken, bu oran ülkemizde 0,67.
• Türkiye'de yıllık kişi başı diş fırçası tüketimi 1 iken, gereken oran 4.