Sanatçılar ve sinemacılar isyan bayrağını açtı: "Susturulamayız!"
Sanat dünyasından birçok isim, 1 Mayıs'ta meydanlardaydı. Sanatçılar, rejimin korku atmosferine boyun eğmeyeceklerini vurguladı.

Tuğçe ÇELİK
Sanat dünyası, 1 Mayıs nedeniyle İstanbul başta olmak üzere farklı bölgelerde meydanlara çıktı. İstanbul'da Sinema Emekçileri Sendikası (Sine-Sen), Sinema Televizyon Sendikası, Oyuncular Sendikası, Yönetmen Yardımcıları Derneği, Reklamcılar Platformu, Sahne Sanatları Öğrencileri Dayanışması, Senaristbir gibi birçok meslek örgütü, sabah saatlerinde Haydarpaşa Numune Hastanesi önünde bir araya geldi.
Emekçiler, Kadıköy'e doğru ilerlerken "Susmuyoruz kokmuyoruz itaat etmiyoruz", "TRT şaşırma sabrımızı taşırma", "Gözaltılar tutuklamalar baskılar bizi yıldıramaz" gibi sloganlar atarken, "Setlerde ölmek istemiyoruz", "Bütün set emekçileri omuz omuza", "Telif alınterimizdir", "Filmi durdurma sansürü durdur", "Faşizme karşı özgür sinema özgür sanat" yazılı pankartlar taşıdı.
"TESLİM OLMAYACAĞIZ"
Sine-Sen'den yapılan açıklamada, dizi oyuncularına yönelik gözaltılar ve işten çıkarmalara dikkat çekilerek iktidarın baskısına karşı mücadele çağrısı yapıldı. Açıklamada, "2 Nisan ekonomik boykotuna sosyal medya hesaplarından destek veren oyuncu arkadaşlarımız TRT tarafından oynadıkları dizilerin kadrolarından hukuksuzca çıkarıldı. Bu hukuksuzluklar sadece emeğimizin değil düşüncelerimizin de baskı altında olduğunu bir kez daha gösterdi" denildi.
"YALNIZ DEĞİLSİNİZ SENDİKANIZ BURADA"
Oyuncular Sendikası Genel Sekreteri Atilla Gündoğdu, alandaki renkli pankartlarla, "Sadece kendi mesleki taleplerimizle değil, emeğiyle yaşayan, üreten herkesle birlikte omuz omuzayız" dedi. Gündoğdu, oyuncuların çalışma koşullarına ve sosyal güvence haklarına dikkat çekerek, "Oyuncular işçidir" vurgusunu yaptı.
"İNSANCA YAŞAM ADİL ÜCRET İSTİYORUZ"
Yönetmen Yardımcıları Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Elif Konuk, setlerde insanca yaşam için adil ücret ve insani çalışma koşulları talebiyle alanda yer aldıklarını belirtti. Konuk, set emekçilerinin yaşadığı sorunlara dikkat çekerek, "İnsani çalışma, mobbingsiz bir iş ortamı haktır. Güvenli set koşulları, iş güvencesi ve sendikal örgütlenme özgürlüğü haktır" dedi.
"KALEMLERİMİZ VE SÖZCÜKLERİMİZLE ALANLARDAYIZ"
Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS) ise Kadıköy'de "Haydin Alanlara" çağrısıyla bulundu. Kalem emekçileri, "Dünyanın Bütün Kalemleri Birleşin" yazılı pankartla adalet ve özgürlük taleplerini yükselterek, "Yazarların gücü hakikatin ve direnişin kaleminde saklıdır. Birlikte, daha güçlü ve özgür yarınlar için" mesajını paylaştılar.