Tıp eğitimi: Ceset kullanmadan da olur mu?
Tıp fakültelerinde kadavra eksikliği: Eğitim maketlerle ya da ithal kadavralarla sürüyor. Uzmanlar uyarıyor: Kadavra, tıp eğitiminin vazgeçilmez bir parçası.

Ada Sude ATAK
Türkiye’de tıp fakülteleri, kadavra sıkıntısı çekmeye devam ediyor. Öğrencilerin eline geçecek kadar kadavra bulunmuyor ve kadavra bağışlayanların sayısı oldukça az. Manidar şekilde, dini hassasiyetlerin bu durumda etkili olduğu ifade ediliyor. Ülkemiz, kadavra ithal etmek zorunda kalıyor ve bu kadavraların fiyatı oldukça yüksek, 15 ila 25 bin dolar arasında değişiyor. Hekimler, kadavranın öğrencilerin becerilerini geliştirmesi açısından önemli olduğunu vurgularken, "İnsanları bedenlerini bağışlamaya teşvik etmek ve bilgilendirmek gerekiyor" diyorlar.
EN ÖNEMLİ MATERYAL
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Deniz Demiryürek, Türkiye’de kadavra başına düşen öğrenci sayısının ideal olarak 10 olması gerektiğini belirtiyor ancak durumun bu şekilde olmadığını söylüyor. Demiryürek, "Kadavra başına düşen ideal öğrenci sayısı dünya standartlarında 10'dur. Ancak Türkiye'de 128 tıp fakültesinden kaçının kadavra sıkıntısı çekmediğini bir elin parmaklarıyla sayarsınız" diyor.
Hacettepe Üniversitesi’nde kadavra sıkıntısı yaşanmadığını belirten Demiryürek, tıp eğitiminde en önemli materyalin kadavralar olduğunu vurguluyor. Profesör Demiryürek, "Kadavralar olmadığında maketler ve bilgisayar yazılımları kullanılıyor. Ancak öğrenciler kadavra üzerinde pratik yapamazsa eksik kalıyorlar. Anatomi eğitiminin olmazsa olmazı kadavra. Teknolojinin sunduğu imkanlar ne kadar gelişirse gelişsin, kadavranın yerini hiçbir şey tutamaz" diyor.
BAĞIŞLAR YETERSİZ
Türkiye’de kadavra bağışlayanların sayısının az olması da sorun teşkil ediyor. Prof. Dr. Demiryürek, dini hassasiyetler nedeniyle tedirginlik yaşayanlar için şu ifadeleri kullanıyor: "Dinimizde kadavra bağışı yapılmasına engel yok, hatta bu ulvi görevin dinimizde tavsiye edilen bir karşılığı var. Bağış sayısının artması önemli. Basın desteği ve kamuoyu farkındalığı bu konuda etkili olabilir. Doğru bir hekim yetiştirmek için kadavra olmazsa olmazdır."
MAKETLER YETERSİZ
Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde dördüncü sınıfta okuyan bir öğrenci, dört yıldır sadece bir kadavra üzerinde pratik yapabildiğini belirtiyor. Kadavra yerine kullanılan maketlerin yeterli olmadığını dile getiren öğrenci, "Kadavraların yetersizliği nedeniyle anatomi laboratuvarlarında maketlerle eğitim alıyoruz. Bu durum gerçek hastalarla karşılaştığımızda iletişimde zorluk yaşamamıza sebep olabiliyor" diyor.