Türkiye Dünya Basın Özgürlüğü Sıralamasında Geriledi: 159. sıraya düştü!
Türkiye'nin basın özgürlüğü endeksindeki durumu endişe verici bir seviyeye geriledi. 2025 yılı RSF Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi'nde Türkiye, 159. sırada yer aldı. Ülke, 2002 yılında 99. sırada bulunduğu sıralamada zamanla gerileyerek 2016'da 151, 2017'de 155, 2018 ve 2019'da 157. sıraya kadar düştü. 2020'de 154, 2021'de 153, 2022'de 149, 2023'te 165, ve geçen yıl 158. sırada yer almıştı. Bu düşüş, Türkiye'deki basın özgürlüğü konusundaki endişeleri arttırmış durumda.

TÜRKİYE, MEDYA ÖZGÜRLÜĞÜNDE GERİLİYOR: RSF
Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü, Türkiye'yi 2025 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi'nde 159. sırada gösterdi. Geçen yıla göre ilerleme kaydeden Türkiye, bu kez medya özgürlüğünü hiçe sayan ulusal şartlar nedeniyle bir sıra daha gerileyerek "çok vahim" kategorisinde yer aldı.
ÖNDEROĞLU: MEDYA TEK SESLİLİĞE MAHKUM EDİLEMEZ
RSF Türkiye temsilcisi Erol Önderoğlu, Türkiye'nin endeksteki gerilemesini endişeyle karşıladıklarını belirtti. Önderoğlu, medyanın ekonomik zorluklarla karşı karşıya kaldığını vurgulayarak, “Medya sermayesinin kamu eliyle ayrımcı tarzda desteklenmesi, eleştirel yayın kuruluşlarının para cezalarıyla hedef alınması, dijital çağda bağımsız medyanın gelir modellerinin desteklenmemesi gibi faktörler Türkiye medyasını kırılgan bir noktaya getirdi” dedi.
MEDYANIN ANA TEHDİTİ: EKONOMİK GÜÇSÜZLÜK
Basın özgürlüğüne yönelik saldırıların yanı sıra medyanın ekonomik zorluklarla mücadele ettiği belirtiliyor. Dünya genelinde medya ekonomisindeki düşüş, basın özgürlüğünü daha da zorlaştırıyor. RSF Yayın Direktörü Anne Bocandé, “Ekonomik bağımsızlık olmadan özgür basın mümkün değil. Güvenilir bilgi üretiminin mali açıdan desteklenmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.
MEDYA KAPATMALAR ARTIYOR
RSF'nin verilerine göre, dünya genelinde medya kuruluşlarının mali istikrarı sağlayamadığı ülkelerin sayısı artıyor. Özellikle ekonomik zorluklar, haber kuruluşlarının kapanmasına neden oluyor. ABD'de yerel gazetecilik ekonomik durgunluktan olumsuz etkilenirken, platformların hakimiyeti medya ekonomisini daha da zayıflatıyor.
PLATFORM HEGEMONYASI VE MEDYA YOĞUNLAŞMASI
Büyük teknoloji şirketlerinin bilgi dağıtımındaki hakimiyeti, medya ekonomisini olumsuz etkiliyor. Sosyal platformlar, gazeteciliği destekleyecek reklam gelirlerini ele geçirerek medya kuruluşlarını zor durumda bırakıyor. Medya sahipliğindeki yoğunlaşma da editoryal çeşitliliği kısıtlıyor ve basın özgürlüğünü tehdit ediyor.
DÜNYA HARİTASINDA KIZIL ALARM
RSF Endeksi'ne göre, dünya genelinde basın özgürlüğünün tehlikede olduğu ülkelerin sayısı artıyor. Filistin, Uganda, Etiyopya, Ruanda gibi ülkeler "çok vahim" kategorisine gerilerken, ABD'de medya kuruluşları ekonomik sıkıntılarla karşı karşıya kalıyor. Türkiye'nin de medya özgürlüğünde gerileme yaşadığı belirtiliyor.