Uluslararası Af Örgütü: 1 Mayıs Taksim'de kutlanmalı, yasak kalkmalı!
Uluslararası Af Örgütü, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla Taksim Meydanı'ndaki kutlamalar için getirilen yasağın kaldırılması gerektiğini belirtti. Örgüt, kutlamalara yönelik yasağın kaldırılması çağrısında bulundu.

Uluslararası Af Örgütü, Türkiye yetkililerine Taksim Meydanı’nda planlanan 1 Mayıs dayanışma protestosuna yönelik kısıtlamaları kaldırma ve insanların barışçıl biçimde toplanmalarına izin verme çağrısında bulundu.
Aynı zamanda kolluk görevlilerini insanların barışçıl toplanma hakkına saygı göstermeye, bu hakkı korumaya ve barışçıl protestoculara karşı güç kullanmamaya davet etti.
1 MAYIS KUTLAMALARI ENGELLENİYOR
Uluslararası Af Örgütü Avrupa Bölgesel Direktör Yardımcısı Dinushika Dissanayake, "Taksim Meydanı’nda planlanan 1 Mayıs kutlamalarına yönelik kısıtlamaların temelsiz olduğunu ve Anayasa Mahkemesi kararını hiçe saydıklarını belirtti. Dissanayake, kısıtlamaların derhal kaldırılması gerektiğini vurguladı.
Dissanayake, "Taksim Meydanı, Türkiye'nin sendika ve işçi hareketleri için sembolik bir öneme sahip. Yetkililer yıllardır insanların barışçıl toplanma hakkını hukuka aykırı şekilde kısıtlıyor ve protestoları suç sayıyor. Bu yılın 1 Mayıs kutlamaları büyük önem taşıyor" şeklinde konuştu.
"AİHM KARARLARINA UYULMALI"
Dissanayake, yetkililerin Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına saygı göstermesi gerektiğini belirterek, "Kolluk görevlileri de dahil Türkiye yetkilileri, barışçıl toplanmaların sağlanmasını ve katılımcıların haklarının korunmasını sağlamalıdır" dedi.
Öte yandan, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı'nın gözaltına alınmasının ardından düzenlenen protestolarda barışçıl protestoculara karşı aşırı güç kullanımına dair Af Örgütü tarafından edinilen bulguların yayımlanacağı bildirildi.
PROTESTOLAR TARİHİNİN ENGELLENMESİ
Taksim Meydanı'ndaki 1 Mayıs kutlamalarının engellenmesine rağmen, sendikalar ve sivil toplum örgütleri toplanma sözü verdi. 1 Mayıs öncesinde planlar yapan birçok kişi ise gözaltına alındı. Meydandaki yasak, polisin geçmişte şiddet kullanarak toplanmaları engellemesine dayanıyor. Anayasa Mahkemesi ve AİHM, Türkiye'nin barışçıl toplanma hakkını ihlal ettiği yönünde kararlar vermişti.