Uyku apnesi: Kaza riskini ikiye katlıyor!
Hava yollarının tıkanması sonucu horlama ve uyku sırasında solunumun kesilip başlamasıyla ortaya çıkan uyku apnesi, ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Uzmanlar, uyku apnesinin tedavi edilmemesi durumunda özellikle trafik ve iş kazaları gibi riskleri artırabileceğine vurgu yaptı.

Kadınların yüzde 17'sinde, erkeklerin ise yüzde 34'ünde obstrüktif uyku apnesi tespit edildi. Türk Toraks Derneği Uykuda Solunum Bozuklukları Çalışma Grubu Yürütme Kurulu Üyesi Doç. Dr. Canan Gündüz Gürkan, uyku apnesi olan bireylerde trafik kazası riskinin 2.5 kat arttığını ve tedavi edildiğinde bu riskin yüzde 70 azaldığını belirtti.
Yarın Dünya Uyku Günü. Doç. Dr. Gürkan, Dünya Uyku Günü'nün bu yılki temasının "Uyku sağlığına öncelik verin" olarak belirlendiğini vurgulayarak, uyku sağlığının önemine dikkat çekti. Uyku, beslenme ve fiziksel aktivite gibi sağlık için kritik bir unsurdur. Hafıza ve öğrenmeyi desteklerken, beyin sağlığını korur ve beyin sağlığı da uyku sağlığını etkiler.
Doç. Dr. Gürkan, kötü uyku sağlığının obezite, diyabet, koroner arter hastalığı ve kardiyovasküler ölüm riskini artırabileceğini, bağışıklık sistemi üzerinde olumsuz etkiler yaratarak enfeksiyonlara karşı direnci azaltabileceğini ve bilişsel bozukluklar, demans, nöbet ve inme riskini artırabileceğini aktardı.
KALİTELİ UYKUNUN 6 ETKENİ VAR
Türk Toraks Derneği Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Çağlar Çuhadaroğlu, uyku kalitesini artırmak için altı boyuta dikkat çekti. Uyku süresi, etkinliği, zamanlaması, düzenliliği, kalitesi ve uyanıkken odaklanma becerisi uyku sağlığını etkiler. İdeal uyku ortamı için ışıklandırmanın azaltılması, sıcak ve gürültüden kaçınılması önerildi. Ayrıca, düzenli uyku saati, en az 7 saat uyuma süresi ve dinlendirici bir uykunun sağlanması önemli. Kişisel koşullara göre bir uyku planı oluşturmak ve adım adım değişiklikler yapmak gereklidir.