Yapay Zekâ, Antibiyotik Üretimine Girişiyor: Doğalın Yerine Makine Mi Geçecek?
Gizemli Algoritmalar: Detayları Çözülemeyen Karar Süreçleri Gelişmiş algoritmalar, şaşırtıcı sonuçlara imza atarken, belirli bir durumda neden ve nasıl karar verdikleri hala muamma. Algoritmaların spesifik olaylara nasıl tepki verdikleri ise halen çözülemeyen bir soru olarak kalmaya devam ediyor.

Yapay zeka, her alanda devrim yaratırken, hala nasıl çalıştığına dair gizemler barındırıyor. Algoritmalar mucizevi sonuçlar üretirken, nasıl kararlar aldıkları hala bilinmiyor. Uzmanlar, bu gizemi çözmek için çalışırken, "Açıklanabilir Yapay Zeka" alanında yeni ufuklar açılıyor.
Amerikan Kimya Derneği'nin 2024 Güz toplantısında, Açıklanabilir Yapay Zeka alanındaki araştırmalar ön planda olacak. Özellikle antibiyotik direnci tehdidi karşısında yapay zekânın nasıl yeni antibiyotikler tasarlayabildiği incelenecek. Manitoba Üniversitesi'nden Profesör Rebecca Davis ve ekibi, yapay zekânın karar süreçlerini açıklamanın güveni artırabileceğine inanıyor.
Davis ve ekibi, yapay zekânın nasıl kararlar aldığını araştırmak için XAI modelini kullandı. Bu model, geleneksel kimyasal bilgilerle çelişen sonuçlar elde etti. Antibiyotik aktivitesini iyileştirmeyi hedefleyen ekip, yapay zekâ modellerini geliştirerek gelecekte yeni antibiyotikler keşfetmeyi umuyor.
LABORATUVAR İLE İŞBİRLİĞİ
Ekip, mikrobiyoloji laboratuvarıyla işbirliği yaparak geliştirilen bileşikleri test etmeyi planlıyor. Bu çalışmaların antibiyotik direnciyle mücadelede önemli olabilecek yeni antibiyotiklerin geliştirilmesine katkı sağlaması bekleniyor.
Yapay zeka teknolojilerinin daha fazla kabul görmesi için yapılan bu çalışmalar, gelecekte kimya ve ilaç keşfinde önemli bir rol oynayabilir. Sturm, yapay zeka ve kimyanın gelecekte ayrılmaz bir şekilde birbirine bağlı olacağını düşünerek, bu çalışmaların temel bir adım olduğunu vurguluyor.